Антония Янакиева: Хазартната зависимост на един човек прави съзависимо цялото семейство



Публикувана: 10/09/2018

Справянето с проблема продължава много дълго. Рискът от рецидив е висок, казва психологът

 Хазартната зависимост е семейна болест. Освен индивидуален тя е сериозен семеен проблем. В ситуация на един зависим членовете на неговото семейство неизбежно стават съзависими. Постоянният стрес, загубата на надежда, социалната изолация са част от битието на такова семейство - всички “боледуват”.

Справянето с проблема продължава много дълго. Рискът от рецидив е висок, но човекът може да бъде в ремисия, като се контролира и в себе си е признал, че е бил хазартно зависим и желае да приключи с тази биография.

Осъзнаване на проблема е първото и основно нещо, за да се започне лечение, понеже зависимите се опитват да скрият хазартната си обсесия от приятелите, семейството, колегите и лекарите. Лечението основно е психологическо, макар да се включва и медикаментозно, ако в основата на такова поведение стои депресия. Лекарствата повлияват някои симптоми като тревожност, напрежение, безсъние, за които е установено, че благоприятстват и поддържат проблемното поведение. Трябва да се изготви персонален терапевтичен план, понеже зависимостта към хазарта често е симптом на друг проблем или проблеми.

Една от доказаните практики, с които работят в чужбина, е включване в групова терапия. Подобно на алкохолно зависимите пристрастените към хазарт се насочват към анонимни зависими към хазарт. В България също, ако човекът потърси помощ, може да бъде насочен и терапевтиран, но ако са разкрити специализирани програми за лечение на хазартна зависимост, би трябвало по-широко да бъдат огласени.

Хазартната зависимост е емоционален проблем, затова и превенцията е в доброто възпитание, включително изграждане на чувствата, характерни за едно семейство - сплотеност, близост, топлота, приемане, асертивност. Превенцията е въпрос и на образование – реални училищни политики за развитие на личностните качества и способност за адекватно и безпроблемно включване в значимата група.

Тази година чухме политически предложения за законови промени в България. Като част от ЕС директивите и тук са за провеждане на отговорен хазарт, което е приоритет на всяка държава членка. Провеждането на кампании – информиращи и образователни, винаги е добра идея. Те са реалната опозиция на рекламите на игри и залагания. Защитавам позицията, че спирането на рекламите няма да повлияе категорично на предотвратяването на зависимостта, тъй като тя е комплексен проблем с корени в личността, семейството и вписването на човека в социалната реалност.

Не всеки залог е зависимост. Разбира се, не е за пренебрегване социалната уязвимост на страната ни, което предполага, че желанието за по-добър или поне нормален материален статус също е силно изявено, респективно играещите са потенциално повече. Целта на рекламата е да създава желания, но можем ли да спрем мобилните оператори да продават телефони само защото хората евентуално ще получат номофобия (зависимост към мобилния си телефон). Преди години писаха, че в щата Невада делът на хората с психическа зависимост бил по-висок от средния за страната, но все още не се е чуло да са затворили Лас Вегас.

Проектът “Заложи на себе си” се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2018 г. по договор №25-00-6/04.05.2018.

Източник: 24 часа.bg



Виж всички новини